Scottish Fold informatie

De Scottish Fold is een kattenras met een natuurlijke dominante-gen mutatie dat de vouw van de oren veroorzaakt, waardoor de oren naar voren en naar beneden buigen naar de voorkant van hun hoofd. De kat wordt dan ook vaak omschreven dat die een "uil-achtige" uitstraling heeft. Oorspronkelijk genaamd lop-eared, Scottish Fold werd de rasnaam in 1966. Afhankelijk van de registers, zijn langharige Scottish Folds bekend als Highland Fold, Scottish Fold Longhair, Langhaar Fold en Coupari.


Geschiedenis


Herkomst: De oorspronkelijke Scottish Fold is een witte schuur kat genaamd Susie. Zij werd gevonden op een boerderij in de buurt van Coupari Angus in Perthshire, Schotland, in 1961. Susie´s oren had een ongewone vouw in de midden van de oren, waardoor ze op een uil leek. Toen Susie kittens had, waren twee van hen geboren met gevouwen oren en een werd overgenomen door William Ross, een naburige boer en een kat liefhebber. Ross geregistreerde het ras met de Governing Council Cat Fancy (GCCF) in Groot-Brittanniein 1966 en begon Scottish Fold kittens te fokken met de hulp van geneticus Pat Turner. De fokprogramma produceerde 76 kittens in de eerste drie jaar - 42 met gevouwen oren en 34 met rechte oren. De conclusie was dat het oor mutatie het gevolg is van een eenvoudige dominant gen, als 1 ouder zorgt voor het gen voor rechte oren en 1 van de ouders zorgt het gen voor gevouwen oren, zullen statistisch gezien 50% van de kittens Folds worden. De enige nakomeling van Susie was een vrouwelijke Fold genaamd Snooks, die ook wit van kleur was; een tweede kitten was kort na de geboorte gecastreerd. Drie maanden na de geboorte van Snooks, werd Susie gedood door een auto. Alle Scottish Fold katten delen een gemeenschappelijke afkomst met Susie.


Geaccepteerd: Het ras werd niet geaccepteerd om te showen in Europa en de GCCF trok registraties in in 1971 als gevolg van verlammende misvorming van de ledematen en de staart bij een aantal katten en de bezorgdheid over genetische problemen en oor problemen zoals infectie, oormijten en doofheid, maar de Folds waren geëxporteerd naar Amerika en
het ras verder uitgebreidt met behulp van kruisingen met de Britse Korthaar en Amerikaanse Shorthairs. Sinds de aanvankelijke bezwaren aan bod kwamen, heeft de Fold ras geen van de genoemde oormijt en infectie problemen, maar de was opbouw in de oren kan groter zijn dan bij andere katten.


Populariteit: De kenmerkende fysieke eigenschappen van het ras, in combinatie met hun reputatie als ongewoon liefdevolle metgezellen, zijn de Folds zeer gewilde huisdieren en kosten de Fold kittens aanzienlijk meer dan de kittens van de meer voorkomende rassen.


Kenmerken


Oren: Alle Folds worden geboren met rechte, ongevouwen oren. Bij de kittens die de Fold-gen hebben zullen de oren binnen ongeveer 21 dagen beginnen met het vouwen ervan. De kittens die niet de gevouwen oren ontwikkelen staan bekend als Straights. De oorspronkelijke katten hadden maar een vouw in hun oren, maar door selectief fokken hebben fokkers katten
die een dubbele of driedubbele vouw hebben. Dat ervoor zorgt dat het oren volledig plat op het hoofd liggen.


Lichaam: De Scottish Fold is een middelgrote kat, waar katers meestal 4 tot 6 kg en poezen 2,7-4 kg, wegen. De Fold hele lichaam structuur, vooral het hoofd en het gezicht, is over het algemeen rond, en de ogen zijn groot en rond. De neus is kort en heeft een zachte curve en de lichaam van de kat is goed afgerond met een gewatteerde look en middellange tot korte benen. Het hoofd is overkoepelde aan de bovenkant, en de hals is heel kort. De breed gespreide ogen geven de Scottish Fold een "lieve uitdrukking".


Vacht: De Scottish Folds kan zowel lang- als kortharig zijn en ze komen voor in bijna kleur of combinaties van kleuren (inclusief wit), behalve pointed kleuren hebben: bijvoorbeeld: crème, bi-color, enz.


Temperament: De Scottish Folds, of ze nou met gevouwen oren of met normale oren zijn, ze zijn meestal goedaardig, vreedzaam en passen zich makkelijk aan andere dieren binnen een huishouden. Ze hebben de neiging om zeer gehecht te worden aan hun menselijke verzorgers en zijn van nature heel aanhankelijk. De Scottish Fold krijgt hoge cijfers voor speelsheid, genegenheid en verzorging, en zijn heel erg intelligent, loyaal en aanpasbaar aan thuis situaties, mensen en kinderen.


Gewoontes: De Scottish Folds zijn ook bekend voor het slapen op hun rug. Ze hebben zeer zachte stemmen en tonen een complexe repertoire van gemiauw en gespint, wat de meer bekendere rassen niet hebben. De Folds zijn ook bekend voor zitten met hun benen gestrekt en hun poten op hun buik. Dit wordt de "Boeddha Positie".Gezondheid


De typische levensduur van een Scottish Fold is 15 jaar. Scottish Folds zijn vatbaar voor polycysteuze nierziekte (PKD) en cardiomyopathie. Osteochondrodysplasia wordt verondersteld te worden veroorzaakt door of gelinkt aan de dominante (gevouwen oor) gen. Als beide ouders gevouwen oren hebben, zullen hun kittens zeer waarschijnlijk (1 op 4 kans, gegarandeerd minstens een per nest) worden misvormde botstructuren krijgen en ernstige pijnlijke degeneratieve gewrichtsaandoeningen ontwikkelen.