De eerste stappen in het nieuwe huis

U ben zojuist de eigenaar geworden van een klein beestje die je volledige aandacht en zorgvuldige zorg vereist, vooral die pas in zijn nieuwe omgeving terechtkomt. Probeer hem of haar te helpen en daarmee sneller aan zijn of haar nieuwe leefomstandigheden aan te laten passen.

Ik wil u hiermee de volgende aanbevelingen geven:


Samenbrengen met andere katten / dieren

In de eerste 3-4 weken is niet aangeraden om een kitten kennismaken te laten maken met andere dieren, om mogelijke infecties te voorkomen. Als u al een kat heeft, stel ik voor dat deze eerst laten aan de dierenarts laat zien voor een algemeen onderzoek voordat u een andere huiskat neemt.

Een kitten is vaak niet gewend aan knaagdieren of vogels, omdat deze zelden met elkaar opschieten. Kennis laten maken met andere dieren moet in uw aanwezigheid gebeuren.


Honden

In de regel, gezellige, goed opgeleide en goed uitgebalanceerde hond, ongeacht ras of omvang, zijn zeer tolerant tegenover een kat in huis. Een uitzondering zijn jachthonden, vooral als ze niet uitsluitend worden gehouden in het huis als huisdieren, en regelmatig gaan jagen. Deze honden kunnen een kitten als een "spelletje” voorstellen. Maar nogmaals, we hebben het hier over uitzonderingen.


Andere katten

Een volwassen kat zal het waarschijnlijk niet leuk vinden wanneer een andere kat of kitten in zijn territorium verschijnt. Omdat die zijn gewoonten niet zal willen veranderen, zal die waarschijnlijk zijn ongenoegen tonen. Het is noodzakelijk rekening te houden met de hiërarchische relaties die worden gelegd tussen de katten. Voordat ze helemaal aan elkaar gewend zijn kan enkele dagen tot enkele maanden vergaan, afhankelijk van de aard en het temperament van de eerste bewoner. Als kittens ongeveer dezelfde leeftijd is de contact met elkaar veel gemakkelijker en sneller. Dus als u een kitten wilt kopen en u bent van plan om in de toekomst nog een andere kat erbij te halen, moet u deze beslissing niet uitstellen.


Kattenbak

Wij geven u een kitten die al zindelijk is. Om een kitten ook zindelijk te laten blijven, moet de kattenbak ook goed schoon zijn.

De kattenbakje moet van voldoende grootte zijn voor een kitten, zonder een klapdeurtje en gevuld met een laagje verse kattengrid. Later kunt u elke andere kattengrid gebruikten die u wilt, maar wij raden aan om voor de eerste tijd de kattengrid, die kitten gewend is te gebruiken.

Wij raden aan om de eerste paar dagen de ruimte waar de kitten te beperken tot een kamer waar hij of zij zich kan wennen aan de nieuwe dingen en geuren van de nieuwe huis. Plaats de kattenbak in een ruimte en plaats daar speelgoed erbij. Als een kitten niet meteen weet waar zijn kattenbak is, moet hij op geen enkele wijze worden gestraft. Hij zal zelf de kattenbak opzoeken en na zijn eerste keer zal hij door de geur weten waar zijn kattenbak is. Wanneer de kitten gewend is aan de geur en de ruimte, kunt u de deur open maken en de kitten de vrijheid geven de rest van het huis te verkennen.


Drinkwater

De kitten moet altijd vers drinkwater hebben, ongeacht of hij op het moment wil drinken of niet. Het drinkwater moet dagelijks worden ververst, want de katten haten vies water en zullen het niet drinken. Vergeet niet dat de kitten, die vooral veel droogvoer eet, meer vocht nodig heeft. Op warme dagen drinken de katten ook veel meer water.


Voedsel

De belangrijkste teken van een goede gezondheid van uw kat is zijn of haar goede eetlust. Een kitten eet ongeveer 3 keer per dag. Voor een kitten is ontbijt bijzonder belangrijk. Wij raden u daarom aan om al het voedsel in de avond weg te doen en in de ochtend weer neer te zetten. De kitten zal dan de voedsel met veel eetlust eten. Als hij lusteloos is en weigert te ontbijten, moet u de dierenarts bellen.


Kittens mogen de volgende hebben:

- Fijn gesneden gekookte kip

- Finely chopped and cooked meats

- Rouw gehakt

- Yoghurt, kefir, kwark

- Good quality canned food (Sheba, Gourmet, Gimpet, Porta etc.). Do not give the cheap stuff

- Premium droogvoer voor kittens (Royal Canin, Sanabelle, Animonda, Hills, Nutro)


Wat moet u de kitten niet geven:

- Rauw vlees, rauwe kip en kalkoen vlees, eieren

- Lam of varkensvlees, in welke vorm dan ook

- Gedroogde worst en ingeblikt voedsel voor de mensen, kaviaar

- Melk, room, zure room, boter

- Lage kwaliteit blikvoer zoals Whiskas, Kitekat, Felix etc.

- Zout, zuur, zoet of vet voedsel, dat wil zeggen producten die een negatieve invloed hebben op het functioneren van de lever.


Klik hier voor meer gedetailleerde informatie en om tips te krijgen om hoe je uw nieuwe kitten kunt laten wennen aan zijn nieuwe omgeving.


Gevaarlijke planten

Veel katten (vooral de katten die niet naar buiten gaan) zijn gewend aan het kauwen van de bladeren van de planten thuis.

Veel sierplanten zijn giftig voor katten en kunnen het maag-darmkanaal van de katten irriteren.

Met het oog op het potentiële risico van vergiftiging te minimaliseren, moet u uw kat een alternatieve bieden - bijvoorbeeld een speciale "kattengras".

Er zijn relatief weinig gegevens over de toxicologie in relatie tot specifieke soorten van planten, maar hieronder staan de meest voorkomende potentieel gevaarlijke kamerplanten:

- Monstera sp

- Dieffenbachia sp

- Hedera sp

- Aloe sp

- Kalancoe sp

- Rhododendron (Azalea sp)

- Yucca sp

- Primrose (Primula sp)

- Cyclamen sp

- Begonia sp

- Oleander (Nerium sp)

Daarnaast zijn sierbloemen, vooral van de aster familie, erg giftig zijn.

Symptomen van intoxicatie zijn braken, zwakte en neurologische aandoeningen.


Open ramen

Volgens de statistieken is de meest voorkomende oorzaak van het overlijden van katten onder de vijf jaar een shock als gevolg van politrauma na een val van hoogte.

Alle tragedies hebben dezelfde verhaal - achteloos opengelaten van een raam, de afwezigheid van vangnetten en blind geloof in het spreekwoord "Katten vallen altijd op hun poten" - helaas is dit niet altijd het geval.

Zelfs als op het eerste gezicht de kat geen externe schade heeft opgelopen, het dan alsnog inwendig letsel eraan overhouden, wat kan leiden tot ernstige gevolgen in de toekomst.

De meest voorkomende verwondingen na een val vanaf een hoge hoogte, zijn fracturen van de onderarm, kop, gebroken rug, pneumothorax (ophoping van lucht in de pleuraholte als gevolg van letsel van de longen) en scheuring van inwendige organen (milt, urinewegen, blaas). Zonder snel naar de dierenarts te gaan, kunnen deze verwondingen levensbedreigend zijn.

Het dier moet dan zorgvuldig worden gedragen op een harde bodem (board of doos), controleren van lichaamstemperatuur (meestal bij dieren in shock) en snel gebracht worden naar een kliniek of dierenarts.


Medicijnen

Veel geneesmiddelen, vaak gebruikt in de geneeskunde en meestal verkocht zonder voorschrift, kunnen giftig zijn voor katten. Bijvoorbeeld medicijnen voor hoofdpijn en verkoudheid die paracetamol bevatten.


Chemicaliën

Diverse huishoudelijke chemicaliën bevatten toxische verbindingen voor katten. Normaal zijn katten erg voorzichtig wat betreft onbekende chemicaliën en geuren. Kleine hoeveelheden gemorst wasmiddel of reinigingsmiddel waaraan de kat, per ongeluk, in aanraking kan komen en dan likken, kan leiden tot een ernstige vergiftiging.


Schoenen

In het geval, als het dier niet is ingeënt, houd de schoenen het liefst in de gang, daar ze een grote factor vormen bij de overdracht van infectieuze ziektes. De overtuiging dat een kat die niet buiten komt niet ziek kan worden door een virale infectie, in een grote misvatting.


Tijdstip van vaccinatie bij katten

Hieronder is een vaccinatie schema dat ik al vele jaren gebruikt, wat de risico voor infecties minimaliseert.

Eerste inenting - een complete antivirale vaccinatie - Leeftijd 8-9 weken (2 maanden)

Tweede enting (booster) – een complete antivirale vaccinatie incl. tegen hondsdolheid – Leeftijd 11-12 weken (3 maanden)

Vervolgens moet de kat jaarlijks gevaccineerd worden: alomvattende antivirale vaccinatie.


Vaste benodigdheden voor uw kitten

Dit zijn mijn persoonlijke aanbevelingen voor dingen die u kunt kopen voor uw nieuwe familielid. Alle dingen die hier vermeld staan gebruik ik ook voor mijn katten en heb goede ervaringen mee. Mijn kittens en katten zijn opgegroeid met dit voer. Ze zijn ook gevend aan de kattengrid die wij gebruiken . Wij adviseren om die ook te blijven gebruiken. Natuurlijk bent u vrij om andere soorten voer en grid te gebruiken. Hier zijn alleen mijn persoonlijke voorkeuren en aanbevelingen.

Ik wens u veel plezier met het winkelen. Uw kat zal u dankbaar zijn.

De meeste dingen die ik hier aanbeveel, vind u hier:


Klontvormig kattengrid Cats Best Öko Plus

Dit is de beste kattengrid die ik heb de afgelopen jaren heb gebruikt.

Dit wordt 100% biologisch afgebouwd en kan daarom direct in de toilet worden gegooid of een biobak.

Deze kattengrid is gemaakt van natuurlijke houtvezels, stinkt niet, hecht goed en is zeer zuinig in gebruik. Kosten 10L - 7 EUR, 20L - 12 EUR, 40L - 22 EUR.


Droogvoersoorten

Royal Canin Kitten 36

Hoogwaardig premium voer voor kittens van 4 tot 12 maanden. Mijn kittens groeien op met dit voer, ze zijn er erg dol op. Dit voer beschikt over alle noodzakelijke vitaminen en mineralen die nodig zijn de kleine katachtige lichaam. Ik zou sterk aanbevelen om precies dit soort voedsel te kopen - uw kitten zal zeer dankbaar zijn voor!

De kosten van 2 kg bij Zooplus: 20,50 EUR. 10 kg is 56,50 euro.


Sanabelle Kitten

Dit voer behoord ook tot de premium klasse. Het heeft alles wat je nodig hebt voor een optimale groei en ontwikkeling van de kitten.

Op een leeftijd van 2 maanden begin ik Royal Canin Kitten 36 en Sanabelle Kitten te geven.

De kosten van 2 kg bij Zooplus: 13,99 EUR. 10 kg is 37,99 euro.


Animonda vom Feinsten Deluxe Kitten

Dit voer behoord ook tot de premium klasse. Speciaal ontworpen voor jonge kittens, waardoor ze een zachte en glanzende vacht krijgen en voorziet hen van alle voedingsstoffen die nodig zijn voor een optimale groei.

Op een leeftijd van 2 maanden begin ik Royal Canin Kitten 36, Sanabelle Kitten of Animondo Deluxe Kitten te geven.

Kosten van 1,75 kg bij Zooplus: 12,50 EUR. 10 kg is 39,95 euro.


Natvoersoorten

Animonda Carny Kitten

Dit natvoer wordt uitsluitend gemaakt van vers vlees, wat het belangrijkste kenmerk is en zich sterk onderscheidt van de andere ingeblikte goederen. Carny Kitten kan worden gegeven, beginnend met 2 maanden.

Online verkrijgbaar in blikjes van 200 en 400 g, in verschillende variëteiten.


Animonda vom Feinsten Kitten

Dit voer is gemaakt van geselecteerde soorten vlees en is te koop in verschillende varianten. Het is een goede aanvullend voer voor de bovengenoemde Carny Kitten.


Drinkbenodigheden

Als u nog niet meer dan 1-2 katten heeft, dan raad ik u aan voor het water een fontein te kopen. Katten vinden het leuk als het water in beweging is, hierbij wordt het water ook gecirculeerd door een koolfilter en schoongemaakt, en verrijkt met zuurstof. Het water is heerlijk fris en de kat zal meer drinken, wat erg goed voor hen is.


Vitaminenpasta van Gimpet

Paste Company Gipmet

Deze vitamine pasta bevat 12 verschillende vitamines en taurine, wat zeer nuttig is voor de groei en ontwikkeling van een kleine kitten. Kittens eten deze pasta direct uit de tube met veel genot.


Gimpet Mout-Soft Extra Katzenpaste

Deze pasta helpt niet alleen bij het verwijderen van de maagbrokken en haarballen, maar ook geeft de kitten ook de nodige energie.

Deze pasta bevat natuurlijke aromatische mout, speciale plantaardige oliën en melksuiker.


Inwendige parasieten en hoe zich te ontdoen van hen

De aanwezigheid van wormen bij katten en honden is een wijdverspreid fenomeen.

Eigenaren moeten zich ervan bewust zijn dat het ontbreken van wormen in de uitwerpselen van het dier niet een indicatie is van hun afwezigheid in het lichaam. Parasieten kunnen zich lokaliseren in diverse organen en weefsels, dat zelfs laboratoriumonderzoeken van uitwerpselen niet altijd deze kunnen detecteren. Zelfs als uw kat buiten rondloopt, moet je alsnog de reguliere behandeling doen. Er zijn veel manieren van besmetting.

Tekenen dat de aanwezigheid van parasieten kunnen wijzen:

- Maag-darm storingen en afwisseling van constipatie en verstoppingen

- Een stoelgang met veel slijm, soms vermengd met bloed

- Verhoogd eetlust of het verlies van eetlust

- Een goede eetlust, zonder gewichtstoename of toename in lengte

- Een opgeblazen buik

- Vomiting

- Geelheid en / of bleke slijmvliezen

- Het dier "rijdt" met zijn kont op de vloer


Hierbij is op te merken dat sommige van deze symptomen tekens kunnen zijn van een vervelende ziekte. Als je bang bent dat je dier een of meer van deze symptomen heeft, doe dan niet aan zelfmedicatie, maar neem contact met de dierenarts.


Hoe vaak moet je een kat ontwormen?

Voor preventie van wormen dient de kat eens in 3-4 maanden te worden ontwormd. Het is ook aanbevolen om het dier voorafgaand aan de jaarlijkse vaccinatie of een geplande paring de kat te ontwormen. Dieren die al wormen heeft nogmaals de vaccineren is nutteloos en gevaarlijk.


Welke ontwormmiddelen moet ik gebruiken?

Er zijn bij dierenwinkels veel verschillende soorten van veilige en effectieve geneesmiddelen. ER zijn tabletten, suspensies, suikerklontjes, pasta’s of druppels. Als u geen specifieke aanbevelingen van uw dierenarts krijgt, dan is er de voorkeur voor geneesmiddelen met een breed spectrum (tegen alle soorten van wormen). Hier zijn een aantal van hen:

Voor volwassen katten:

Profender (firma Bayer) – druppels voor in de nek

Drontal - Tabletten

MILBEMAX voor volwassen dieren (firma Novartis) - Tabletten


Voor kittens

Profender voor kittens (firma Bayer) - druppel voor in de nek - kan worden gebruikt vanaf een leeftijd van 2 maanden

Panacur PetPaste – Pasta, helpt ook tegen eencellige parasieten

MILBEMAX voor kittens (firma Novartis) - Tabletten – mag gegeven worden vanaf een gewicht van 500 gram.